Getest: Chemische Peeling
Over chemische peelings doen heel wat horrorverhalen de ronde. Van lappen afbladderende huid, brandwonden tot permanente littekens, de huidbehandeling lijkt zelden vrij van gevaar. ‘Onzin’, zegt Karin Sels van Medic Skin Care. ‘Het is hoog tijd om de chemische peeling uit de taboesfeer te halen.’
Ligt het aan het pijnlijke relaas van een niet nader genoemd voormalig lid van de meidengroep Opium of was het de rode verschroeide kop van Samantha Jones die de chemische peeling in een slecht daglicht stelde? Hoe het ook zij, de huidbehandeling heeft in onze contreien te kampen met een serieus imagoprobleem. Dat ook ik – hoewel fan van mijn wekelijkse scrubbeurt – bedenkelijk tegenover een peeling sta, blijkt wanneer Skin Coach Karin Sels me de Facial Stimulator Peel voorstelt. Ik beland ik haar kabinet met een toegetakeld vel, het resultaat van een experiment met een (alweer) niet nader genoemd reinigingsapparaat en bijhorende producten. Hydraterende en herstellende crèmes brachten geen soelaas maar een oppervlakkige chemische peeling zal dat wel doen, aldus mijn Skin Coach. Sels lijkt zeker van haar zaak (en zweert bij een jaarlijkse mediumdiepe peeling) en eens ze me duidelijk vertelt wat ik van de behandeling kan verwachten, ga ik overstag. De ene chemische peeling is immers de andere niet. Waar zware huidproblemen zoals acne, ernstige zonneschade of pigmentstoornissen gebaat zijn bij een vrij agressieve peeling (die de bovenste huidlaag effectief laat afbladderen en waarvoor je best een paar dagen vrijaf neemt), kan een zogeheten ‘invisible peeling’ het antwoord zijn voor een minder noodlijdende huid. ‘Toch is het belangrijk dat elke chemische peeling, of je nu voor een heftige ‘in dept’ behandeling of een meer minder intensieve variant gaat, in een medische omkadering gebeurt.’ Dit betekent echter niet dat de Facial Stimulator Peel een pijnlijke en onaangename belevenis wordt. ‘Integendeel zelfs’, zegt de huidcoach, ‘deze 75 minuten durende behandeling voelt door de voorbereiding met een uitgebreide reiniging en nazorg met een hydraterende massage aan als een wellnessbehandeling.’ Genieten terwijl je huid een fikse oppepper krijgt klinkt in ieder geval veel aantrekkelijker dan met een denkbeeldige kaasrasp over de huid schuren natuurlijk.
Net zoals bij alle peelings is het de bedoeling dat een laagje huid wordt verwijderd waardoor de reparatiemechanismen die de huid voller, egaler en fijner van structuur maken, geactiveerd worden. ‘Met deze peeling kan ik restletsels zoals wondjes, puistjes of vlekjes als het ware opruimen. Ze kan gerust maandelijks toegepast worden en geeft de huid een serieuze boost. Perfect om er schitterend uit te zien voor een feest of een belangrijk evenement.’ Zelf heb ik die avond niet meteen een dingetje op de agenda staan maar als mijn vel er aan het einde van de behandeling weer normaal uitziet, ben ik al lang tevreden.
Ik installeer me intussen op de behandeltafel en laat me over aan de goede zorgen van de skin coach.
Terwijl ik helemaal knus ingepakt ben, bereidt ze mijn huid voor met een grondige reiniging. Hiervoor doet de huidspecialiste een beroep op de producenten van Obagi, het huidverzoringslabel van de Amerikaanse dermatoloog Zein Obagi die ze als enige in ons land verdeelt. Nadat de huid wordt schoongemaakt met een cleanser, volgen een scrub en een enzym peel masker. Voor ze met de effectieve peeling van start gaat, krijgt de huid een dun laagje Peeling Prep Solution met melkzuur over zich heen. Dit ontvet de huid en zorgt ervoor dat de huidcellen sneller loslaten.
Dan is het tijd voor het echte werk: de eerste laag van de peeling. Twee minuten lang voelt mijn huid branderig en warm aan maar dat gevoel is goed te verdragen. Een tweede laagje geeft het branderige gevoel nog een extra boost maar dooft een minuut later weer uit. Als laatste stap van de peeling die in totaal amper drie minuten duurde, volgt de peel neutralizer. Het brandend gevoel bereikt een paar seconden lang een hoogtepunt en plots gaat de storm op je gezicht weer liggen. De peeling is nu helemaal uitgewerkt en de nazorg - het ontspannende luik van deze treatment - kan beginnen.
Op dit moment van de behandeling kan de skin coach met zekerheid zeggen dat ik niet hevig op de peeling zal reageren en dat loskomende velletjes of ongewenste roodheden me naar alle waarschijnlijkheid bespaard blijven. Dit heeft ook een invloed op de producten die ze selecteert voor het verdere verloop van de nazorg. In mijn geval wordt het een diep reinigend en verzachtend masker. Om af te sluiten masseert de skin coach nog een zachte en voedende renewal cream en een zonnebescherming met SPF30.
Na afloop voelt mijn huid zacht aan en zijn de droge, geïrriteerde vlekken verdwenen. Dit resultaat is beter dan ik op voorhand had durven hopen maar het indrukwekkende resultaat is slechts van korte duur. De volgende ochtend sta op opnieuw op met droge vlekken – hetzij niet zo ernstig als voordien – in het gezicht. Toch klaart mijn huid in de volgende dagen steeds meer op en ben ik een week later weer helemaal hersteld. En dat is helemaal te danken aan het celvernieuwende effect van deze peeling. Ik concludeer dat een milde peeling – wanneer door een professional uitgevoerd – zo goed als risicoloos is en voor een mooi resultaat zorgt. Een resultaat dat volgens Karin Sels onhaalbaar is met peelings die je in de parfumerie vindt. Een paar weken later is mijn huid nog steeds onderhevig aan de positieve effecten van deze stimulerende peeling met hoog wellness-gehalte. De behandeling is niet goedkoop maar gezien het resultaat de investering toch minstens één keer per jaar, of aan de vooravond van een bijzonder evenement, zeker waard.
ZO Facial Stimulator Peel met producten van Dr. Obagi, 153 euro
Zelf interesse in een chemische peeling? Surf naar www.medicskincare.be
Geschreven door Laure Vandendaele, lees het artikel op elle.be